Zalewa do cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    5 szklanek
  • sól

    3 łyżki
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    3 łyżki
  • olej

    1 łyżka na każdy słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis z zeszytu mojej mamy.
Zagotować wodę, ocet, sól, cukier z zielem angielskim i liściem laurowym, dokładnie wymieszać. Zalewą zalewać cukinie pokrojoną w plastry. Do każdego słoika oprócz cukinii dodajemy ząbki czosnku, świeże listki bazylii, mięsiste pomidorki, paprykę i cebulę według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 08.08.2011 21:20
ja też uwielbiam takie przepisy, mam zapas cukinii więc z przyjemnością skorzystam z przepisu :)
eduszo 29.11.2010 17:41
Uwielbiam takie swojskie przetwory,sam robie cukinie na zime.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat