Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni do chleba

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 3 łyżki
woda 6 łyżek

Porada

Podstawą do upieczenia dobrego chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni do chleba

1.
Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-6 łyżek przegotowanej wody a nawet wiecej-zależy to od mąki, zakwas ma mieć konsystencję gęstej śmietany po wymieszaniu z wodą o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej 25 *c- u mnie jest to łazienka.
2.
Drugiego dnia: Dodaję znów 3 łyżki mąki +woda czyli to co robiłam poprzedniego dnia, wieczorem, powinno już zacząć coś się dziać, czyli widać lekkie pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach, znaczy to że wszystko jest w porządku.
3.
Trzeciego dnia: Znów to samo, a wieczorem lub na czwarty dzień, zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka.
4.
Gdy zostanie, możesz resztę niezużytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić na parę godzin w ciepłym miejscu a potem zużyć do przygotowania chleba. Życzę powodzenia!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 08.05.2016 23:51
Przydatny przepis
krokus 08.05.2016 22:06
Zapisuje Twój przepis, zawsze " bałam " się robić zakwas, a tu prosze...dokładny przepis :)
Łukasz15 08.05.2016 16:06
Warto znać taki przepis
Konczi 08.05.2016 12:55
Idealny na domowy wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak