Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni chlebowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni chlebowy

Kroki postępowania

1
1 Dzień 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody przegotowanej rozrobić w litrowym słoiku tak aby nie było grudek ,rozrabiamy najlepiej drewniana łyżką .Przykrywamy ściereczka i stawiamy na grzejnik zakwas pracuje :) Po 12 godzinach zamieszać zakwas i zostawić na 12 godzin.
Krok 1 - Zakwas żytni chlebowy foto
2
2 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin.
Krok 2 - Zakwas żytni chlebowy foto
3
3 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 12 godzin mieszamy i zostawiamy na dalsze 12 godzin. Zakwas może kipieć mój kipiał bo robiłam go w o,5 litra słoiku przelałam go do litrowego kiedy miałam dodać czwartą część mąki i wody .
Krok 3 - Zakwas żytni chlebowy foto
4
4 Dzień Do słoika z zakwasem dodajemy 1/2 szklanki mąki i 1/2 szklanki wody mieszamy tak jak poprzedniego dnia do rozpuszczenia mąki zostawiamy pod ściereczką na 3-6 godzin mieszamy i możemy już robić z młodego zakwasu chlebek .

Nie mogłam dodać w składnikach typu mąki to tu napiszę

2 szklanki maki żytniej typ 720 ( 4x po 1/2 szklanki mąki )
2 szklanki przegotowanej wody ( 4x po 1/2 szklanki wody )
Krok 4 - Zakwas żytni chlebowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 17.07.2013 17:15
super, kiedyś spróbuję upiec chleb z takiego zakwasu
chrupnij-sobie.pl 20.04.2013 21:40
to jest to czego szukałam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak