Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni chlebowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chleb żytni 200-300 g
woda 1 litr
mąka żytnia 1/4 szkl.
otręby żytnie 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni chlebowy

Chleb żytni (najlepiej na zakwasie) pokroić w kromeczki i wysuszyć.
Zmielić jak najdrobniej.
Otręby żytnie zmielić młynkiem do kawy na mączkę.
Wodę podgrzać do ok.50*C i zalać zmielony chleb - wymieszać i pozostawić do spęcznienia.
Następnie dosypać otręby i mąkę - dokładnie wymieszać.
Przełożyć zaczyn do dużego słoja (3L) i nakryć złożoną gazą lub tetrą.
Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni.
Codziennie dwa razy (co 12 godzin) dokarmiać zakwas zawiesiną z mąki żytniej i letniej wody - mieszając 2 łyżki mąki i maksymalnie pół szklanki wody.
Kiedy zakwas będzie gotowy, przełożyć do mniejszych słoików i trzymać w lodówce.

Może służyć zarówno do wypieku chleba jak i do przygotowania żuru czy zalewajki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 14.09.2012 09:41
fajny;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak