Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żurkowy pszenno-żytni z chlebem razowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
mąka żytnia 3 łyżki
mąka pszenna graham 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 5-6 szt.
chleb na zakwasie 2 kromki żytni

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żurkowy pszenno-żytni z chlebem razowym

Wodę zagotować i ostudzić do temp. ok.45*C.

Czerstwy /najlepiej suchy/ chleb zakwasowy pokroić w kosteczkę, paseczki lub pokruszyć na mniejsze kawałki.

Do dużej (2L) butelki lub czystego wyparzonego słoika wlać wodę i dodać czerstwy chleb, ponacinane ząbki czosnku, ziele angielksie i listki laurowe - odstawić na kilka minut, aż chleb namoknie.

Przez lejek wsypać mąkę żytnią wymieszaną z pszenną graham - naczynie szczelnie zamknąć i bardzo intensywnie potrząsać do czasu, aż cała mąka połączy się z ciepłą wodą i powstanie jednolita zawiesina.

Otworzyć naczynie, nakryć kawałkiem gazy lub ręcznika papierowego i zabezpieczyć gumką. Odstawić w dość ciepłe miejsce na kilka dni.
Codzienne 1-2 razy wymieszać rawartość poprzez potrząsanie naczyniem.

Zakwas jest gotowy, kiedy ma wyraźny kwaśny smak i zapach - przed użyciem przecedzić. Nadmiar przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.03.2014 20:57
faktycznie domowy jest najlepszy :)
adelajda 07.03.2014 20:21
robię podobny :
patryska76 07.03.2014 15:31
Taki domowy najlepszy ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak