Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków na wielkanocny barszczyk

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 litr
woda 2 litry
chleb razowy 5 dag
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków na wielkanocny barszczyk

Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wodę przegotować i ostudzić. Buraki przełożyć do słoika wraz z obranym ząbkiem czosnku, , zalać letnią wodą, dodać kawałeczki chleba wraz ze skórką, zakryć lnianym materiałem lub gazą. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Wedle uważania można dodać także dowolne przyprawy, żeby wzbogacić smak zakwasu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.10.2013 21:15
Z takiego zakwasu barszczyk będzie przepyszny
IKrakowianka 10.12.2012 20:40
super :)
Katarzyna/kate1980 07.06.2012 22:43
super
RenataZ-et 19.03.2011 17:12
Super na barszczyk!
marta0906 31.01.2011 17:34
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak