Zakwas z buraków czerwonych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 kg
  • czosnek

    1 główka
  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • sól

    2 łużeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • woda

    1 do smaku
  • chleb na zakwasie

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry.
Krok 2 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu.
Krok 3 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mati13 01.02.2014 15:43
bardzo cenny przepis
Alex_M 17.12.2013 10:34
domowy i zdrowy :)
Mniam 16.12.2013 15:21
Przyda się do barszczu na Wigilię.
ONY_za_kare 16.12.2013 10:51
przydatny przepis !
Cranberry 15.12.2013 21:43
Dziękuje wykorzystam :)
ao_12 15.12.2013 16:43
przyda się :) jutro zrobię, muszę tylko kupić buraki
wyattearp 15.12.2013 15:36
czas wypróbować
Katarzyna54 15.12.2013 14:56
przydatny przepis
2milutka 15.12.2013 14:06
super przepis na teraz:)
Anna133 15.12.2013 13:44
a ja właśnie też robię ,ale dodaję warzywa jeszcze , też zaraz dam pzrepis.Robię w szklanym naczyniu ,a mama w glinianym i jej zbrązowiało , nie wiem dlaczego , mi się to nigdy nie zdarzyło :/

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat