Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków czerwonych

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 2 kg
czosnek 1 główka
ziele angielskie 10 ziaren
sól 2 łużeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
woda 1 do smaku
chleb na zakwasie 2 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków czerwonych

Kroki postępowania

1
Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry.
Krok 1 - Zakwas z buraków czerwonych foto
2
Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu.
Krok 2 - Zakwas z buraków czerwonych foto
3
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.
Krok 3 - Zakwas z buraków czerwonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 01.02.2014 15:43
bardzo cenny przepis
Alex_M 17.12.2013 10:34
domowy i zdrowy :)
Mniam 16.12.2013 15:21
Przyda się do barszczu na Wigilię.
ONY_za_kare 16.12.2013 10:51
przydatny przepis !
Cranberry 15.12.2013 21:43
Dziękuje wykorzystam :)
ao_12 15.12.2013 16:43
przyda się :) jutro zrobię, muszę tylko kupić buraki
wyattearp 15.12.2013 15:36
czas wypróbować
Katarzyna54 15.12.2013 14:56
przydatny przepis
2milutka 15.12.2013 14:06
super przepis na teraz:)
Anna133 15.12.2013 13:44
a ja właśnie też robię ,ale dodaję warzywa jeszcze , też zaraz dam pzrepis.Robię w szklanym naczyniu ,a mama w glinianym i jej zbrązowiało , nie wiem dlaczego , mi się to nigdy nie zdarzyło :/
gosia56 15.12.2013 13:28
dopiero wczoraj nastawiłam braki
Claudittemisscooking 15.12.2013 13:27
Ekstra. Wykorzystam przepis w kuchni :)
Romanowka 15.12.2013 13:20
dobry barszczyk będzie na tym zakwasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak