Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 kg
  • czosnek

    1 główka
  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • sól

    2 łużeczki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • woda

    1 do smaku
  • chleb na zakwasie

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry.
Krok 2 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu.
Krok 3 - Zakwas z buraków czerwonych foto
Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mati13

01.02.2014 15:43
bardzo cenny przepis

Alex_M

17.12.2013 10:34
domowy i zdrowy :)

Mniam

16.12.2013 15:21
Przyda się do barszczu na Wigilię.

ONY_za_kare

16.12.2013 10:51
przydatny przepis !

Cranberry

15.12.2013 21:43
Dziękuje wykorzystam :)

ao_12

15.12.2013 16:43
przyda się :) jutro zrobię, muszę tylko kupić buraki

wyattearp

15.12.2013 15:36
czas wypróbować

Katarzyna54

15.12.2013 14:56
przydatny przepis

2milutka

15.12.2013 14:06
super przepis na teraz:)

Anna133

15.12.2013 13:44
a ja właśnie też robię ,ale dodaję warzywa jeszcze , też zaraz dam pzrepis.Robię w szklanym naczyniu ,a mama w glinianym i jej zbrązowiało , nie wiem dlaczego , mi się to nigdy nie zdarzyło :/

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat