Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda ciepła 1,5 l
czosnek 6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren
chleb pszenno-żytni 2 kromki żytniego razowego

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków

Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej, wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.01.2015 12:47
Na takim zakwasie barszczyk jest pierwsza klasa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak