Zakwas niezawodny - z dodatkiem żurku i drożdży

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    ile zabierze
  • woda letnia

    ile zabierze
  • zakwas żurkowy

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna

    ile zabierze
  • drożdże suche

    mała szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do butelki po wodzie mineralnej wlać zakwas żurkowy, dolać pół szklanki ciepłej wody, dosypać (przez lejek) 2-3 czubate łyżki mąki żytniej - butelkę zakręcić i mocno wstrząsać do chwili utworzenia jednolitej zawiesiny.
Pozostawić butelkę w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Po tym czasie dodać d[ponownie pół szklanki letniej wody oraz trochę mąki - może być żytnia, pszenna lub mieszana.
W tym czasie zakwas powinien pozostać dość płynny.
Dodać małą szczyptę suszonych drożdży, zakręcić i ponownie wstrząsać butelką do momentu połączenia składników.
Pozostawić na kolejne 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dokarmiać zakwas niewielką ilością zawiesiny z wody i mąki - nie więcej, niż pół szklanki - raz na dobę.
Po 2-3 dniach przerwać dokarmianie i wstawić zakwas do lodówki.
Przed użyciem (najlepiej 10-12 godzin wcześniej) ogrzać zakwas do temperatury pokojowej, dokarmić świeżą porcją mąki i wody, regulując gęstość zakwasu dodaną ilością mąki.
Kiedy zakwas wyraźnie spuchnie i pokażą się bańki powietrza, jest gotowy do użycia :)

Tak przygotowany zakwas udaje się zawsze, w odróżnieniu od zakwaszanej od podstaw mąki, która czasami potrafi się zepsuć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 19.09.2014 14:18
przepis bardzo przydatny
Grażyna13 15.08.2014 23:07
podoba mi się :)
Habibi 11.03.2013 14:49
prosty i niezawodny :)
Konczi 07.02.2013 12:39
podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat