Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek z płatków owsianych

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda letnia 800 ml
chleb razowy 1 piętka
ząbki czosnku 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 4 szt
płatki owsiane 6 dużych łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek z płatków owsianych

Płatki dokładnie miksujemy w rozdrabniaczu. Powinny być sypkie i przypominać nieco mąkę. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na połówki.

W dużym, szklanym naczyniu mieszamy zmielone płatki z letnią wodą. Dodajemy przyprawy, czosnek i piętkę chleba razowego na zakwasie.

Wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy na około 6 dni.

W tym czasie codziennie mieszamy. Gotowy zakwas ma słodko-kwaśny aromat.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 09.04.2017 09:06
przydatny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak