Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

otręby żytnie 2 łyżki
płatki owsiane 2 łyżki
mąka żytnia 1/2 szklanki
woda ciepła 2,5 szklanki
ziele angielskie 3 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczki
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Kroki postępowania

1
* Użyłam jeszcze 1 kromki chleba żytniego na zakwasie. Mąką żytnia typ 720, woda ma być bardzo ciepła.
Otręby i płatki przesypać do miski blendera i bardzo dokładnie zmiksować.
Krok 1 - Zakwas na żurek foto
2
Dodać do tego mąkę i dokładnie wymieszać. Wszystko przesypać do dużego słoika.
Krok 2 - Zakwas na żurek foto
3
Do sypkich składników wlać połowę wody, dokładnie wymieszać. Wlać resztę wody i znowu wymieszać.
Krok 3 - Zakwas na żurek foto
4
Do mieszanki dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, chleb, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Krok 4 - Zakwas na żurek foto
5
Słoik przykryć gazą, zabezpieczyć gumką recepturką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 4 dni.
Krok 5 - Zakwas na żurek foto
6
Przed dodaniem do zupy zakwas przecedzić.
Krok 6 - Zakwas na żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.07.2014 08:46
najlepszy :)
Bernadeta1 20.05.2014 23:03
rewelacyjny taki domowy zakwas
migotka28 19.05.2014 22:22
ja tez w tym roku robiłam po raz pierwszy i wyszedł pyszny żurek
Sroczka 19.05.2014 19:11
Domowy zakwas najlepszy.
Ankha 19.05.2014 18:20
Zakwas na życie i owsie,hmm, może warto spróbować :)
fotoviderek 19.05.2014 16:55
Bardzo przydatny przepis :)
Ola1young 19.05.2014 15:01
swojski żurek najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak