Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas na żurek
Przygotowanie zakwasu na żurek jest banalnie proste, a dzięki temu macie gwarancję, że tradycyjna polska zupa, będzie pełna wspaniałego smaku i aromatu! W przypadku tego przepisu na zakwas, uwzględniona została mąka żytnia, ale możecie również znaleźć przepisy na zakwasy z dodatkiem mąki gryczanej lub owsianej. Z kolei dodając mąkę pszenną, uzyskacie barszcz biały, a nie żurek.
1.Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę, dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać, delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.
2.Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały.