Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy zakwas na żurek

5.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowy zakwas na żurek najczęściej przygotowujemy w okresie świąt Wielkanocnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować tradycyjną, polską zupę nie tylko od święta. Koniecznie sprawdźcie przepis!

Składniki:

mąka razowa 12 łyżek ,żytnia
Liść laurowy suszony Prymat 6 sztuk
ząbki czosnku 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
woda ciepła 700 ml , przegotowana

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy zakwas na żurek

Przygotowanie zakwasu na żurek jest banalnie proste, a dzięki temu macie gwarancję, że tradycyjna polska zupa, będzie pełna wspaniałego smaku i aromatu! W przypadku tego przepisu na zakwas, uwzględniona została mąka żytnia, ale możecie również znaleźć przepisy na zakwasy z dodatkiem mąki gryczanej lub owsianej. Z kolei dodając mąkę pszenną, uzyskacie barszcz biały, a nie żurek.

1.Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę, dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać, delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.


2.Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały.

Jeśli poszukujecie przepisów na najlepsze ZUPY - koniecznie odwiedźcie serwis Doradcy Smaku i zainspirujcie się do gotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 22.12.2015 09:06
robimy podobnie
Jadwiga/Jaga85 21.12.2015 22:34
Przydatny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak