Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej żurkowej 1 szkl
ciepłej wody 1,5 litra
czosnku 2 duże ząbki
chleb na zakwasie 1 żytni

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Mąkę wsypać do kamiennego garnka, wlać 1,5 litra ciepłej wody, włożyć czosnek i chleb.Zamieszać, przykryć i pozostawić na ok. 5dni. Przelać do wyparzonych zakręcanych butelek.Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:00
Warto swojski robić.
matesko 01.03.2013 11:51
na święta obowiązkowo
Stenka 28.02.2013 17:39
trzeba juz pomyśleć o zrobieniu na Wielkanoc
Konrad1 04.11.2012 08:01
Jak długo może stać w lodówce i być nadal przydatny? Ile zakwasu używa się do żurku?
Henryka2 22.10.2012 10:41
Żaden sklepowy nie dorówna domowemu. Żeby uniknąć pleśni trzeba bardzo dokładnie wyparzyć naczynie, w którym się będzie kisił żur.Pozdrawiam.
marianp20 21.10.2012 13:52
super
Magula 21.10.2012 12:23
ja tez nigdy sama nie robilam, super
zolzica 20.10.2012 22:36
co do kupnego, to bardzo dobry zakwas jest z Biedronki :) kiedyś próbowałam robić zakwas wg bardzo podobnego przepisu i na wierzchu zrobił mi się na trzeci dzień gruby kożuch pleśni. :( Jak tego uniknąć?
Krakowianka 20.10.2012 22:11
jeszcze nigdy nie robiłam sama!! muszę spróbować!!! :)
ziutula
ziutula 20.10.2012 21:17
nie ma porównania z kupnym, oczywiście na wielki +
SmacznaPyza 20.10.2012 20:13
a ja też sama robię - ten kupny jest niedobry
Poison1988 20.10.2012 19:23
Super! Własnego zakwasu jeszcze nie robiłam :) Ale żurek musi być przepyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak