Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur, najlepszy i sprawdzony

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 350 gram
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 10 szt
czosnek 5 ząbków
chleb czerstwy 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur, najlepszy i sprawdzony

Wodę i mąkę solidnie wymieszaj tak by uzyskać jednolitą konsystencję bez grudek.

Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj.

Odstaw w ciepłe miejsce na 3-5 dni, mieszaj 2 razy dziennie i próbuj czy zakwas jest już wystarczająco kwaśny. Uważaj by nie skisł.

Po około 5 dniach możemy z niego robić Żur!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:30
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
w mojej kuchni 30.11.2015 13:10
pyszny domowy żur
Czosnek&Chilli 30.11.2015 11:08
zobacz tez wideo do zakwasu: https://www.youtube.com/watch?v=inEK7urssmo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak