Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka razowa 7 łyżek (typ 2000)
woda ciepła 900 ml
ząbki czosnku 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do miski wsypujemy mąkę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozrabiamy.

Wrzucamy obrane ząbki czosnku, rozgniecione. Liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz.

Całość przelewamy do słoika, zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na min 4-5 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak