Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 250 gram
ząbki czosnku 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
ziele angielskie 6 sztuki
drożdże świeże 15 gram
woda letnia 1000 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do miski wsypać mąkę i dodać drożdże. Dodać przegotowaną lekko ciepłą wodę i dokładnie wymieszać do powstania płynnej konsystencji. Przelać do słoików litrowych (wychodzą 2 słoiki wypełnione do 3/4 objętości) i dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz czosnek.
Przykryć pokrywką i dostawić w ciepłe miejsce. Kisić ok 4-5 dni . Gdy już się zakisi włożyć do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 08.01.2016 15:55
Najsmaczniejszy wykonany własnoręcznie;)
2milutka 07.01.2016 22:23
domowy najlepszy
misia53 07.01.2016 16:23
Najlepszy żurek na swoim zakwasie
W poszukiwaniu inspiracji 07.01.2016 16:09
Też robię domowy zakwas, tylko dodaję jeszcze kromkę żytniego chleba na zakwasie :) Kupny się nie umywa do takiego domowego :)
mirosława4 07.01.2016 13:52
taki domowy jest najlepszy
Futka 07.01.2016 13:12
Najlepszy zakwas domowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak