Zakwas na żur

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia pełnoziarnista

    250 gram
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • ziele angielskie

    6 sztuki
  • drożdże świeże

    15 gram
  • woda letnia

    1000 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę i dodać drożdże. Dodać przegotowaną lekko ciepłą wodę i dokładnie wymieszać do powstania płynnej konsystencji. Przelać do słoików litrowych (wychodzą 2 słoiki wypełnione do 3/4 objętości) i dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz czosnek.
Przykryć pokrywką i dostawić w ciepłe miejsce. Kisić ok 4-5 dni . Gdy już się zakisi włożyć do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 08.01.2016 15:55
Najsmaczniejszy wykonany własnoręcznie;)
2milutka 07.01.2016 22:23
domowy najlepszy
misia53 07.01.2016 16:23
Najlepszy żurek na swoim zakwasie
W poszukiwaniu inspiracji 07.01.2016 16:09
Też robię domowy zakwas, tylko dodaję jeszcze kromkę żytniego chleba na zakwasie :) Kupny się nie umywa do takiego domowego :)
mirosława4 07.01.2016 13:52
taki domowy jest najlepszy
Futka 07.01.2016 13:12
Najlepszy zakwas domowy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat