Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
czosnek ząbki 3 sztuki
chleb na zakwasie 1 kromka (gruba)
Liść laurowy suszony Prymat 3-5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
gorąca woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do słoika wsypujemy mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromkę chleba - koniecznie razowego na zakwasie, inaczej zakwas nie nabierze odpowiedniej kwasowości. Słoik przykrywamy gazą lub folią aluminiową (w tej drugiej robimy nożykiem dziurki, żeby zapewnić dostęp powietrza) i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej.

Ważne: Zakwas należy przynajmniej raz dziennie wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 30.03.2015 18:05
Na domowym zakwasie żurek najlepszy
joanna43 30.03.2015 09:04
ja też musze przygotować
norweska20 29.03.2015 20:54
świąteczne klimaty....oj dobra zupka z tego będzie
wyattearp 29.03.2015 20:33
idę robić ...............

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak