Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
czosnek kilka ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie kilka sztuk
drożdże 1 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Do garnka wsypać mąkę i wlać gorącą wodę żeby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego.Dodajemy obrane ząbki czosnku , liście laurowe i ziele angielskie.Jak ciasto ostygnie wlewamy 4 szklanki przegotowanej wody dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.Garnek obwiązać płótnem i odstawiamy w ciepłe miejsce .Po kilku dniach nadaje się do użycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak