Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na Żur!

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
woda 1 litr
czosnek 3 ząbki
ziele angielskie 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
chleb razowy 1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na Żur!

Kroki postępowania

1
1. Zanim przejdziemy do Żuru właściwego należy zrobić ZAKWAS! Nie polecam gotowych zakwasów, które można dostać w sklepach... nie twierdzę, że większość z nich jest zła ale zakwas własny jest o wiele smaczniejszy i bardziej wyrazisty!

Wsypujemy szklankę mąki żytniej do litrowego słoika i stopniowo napełniamy go wodą cały czas mieszając. Należy pamiętać, by wodę wlewać stopniowo by nie porobiły nam się "grudki". W momencie gdy otrzymamy jednolitą zawiesinę, dodajemy resztę składników, czyli ziele angielskie, kminek i czosnek (czosnku nie kroję ani nie wyciskam, zgniatam tak by pękł i wrzucam w całości)
Krok 1 - Zakwas na Żur! foto
2
2.Na koniec wrzucamy suchą kromkę chleba razowego
Krok 2 - Zakwas na Żur! foto
3
3. Tak przygotowaną zawiesinę, przykrywamy wieczkiem (ale tak by był przepływ powietrza) i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na 2 do 5 dni (w zależności od temperatury) By zakwas się nie zepsuł polecam raz na dobę zamieszać całość i najzwyklej w świecie spróbować czy jest już wystarczająco kwaśny. W momencie gdy spełnia Wasze oczekiwania robimy z niego żur, lub ostawiamy do lodówki gdzie może postać naprawdę dłuuugo!
Krok 3 - Zakwas na Żur! foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 21.02.2014 10:48
domowy najlepszy
Czarnula87 20.02.2014 18:29
ooo coś dla mnie :)
patryska76 20.02.2014 14:08
Nie ma to jak domowy zakwas ;-)
gibli 20.02.2014 13:30
ciekawy pomysł, jeszcze nie robiłam zakwasu, trzeba kiedyś spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak