Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żur

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1 szklanka
czosnek 3 ząbki
chleb razowy 1 kromka
woda 2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żur

Mąkę mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy pokrojony w wąskie paseczki czosnek.
Całość przekładamy do glinianego garnka. Na wierzch kładziemy kromkę chleba razowego. I zakrywamy gazą. Odkładamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas jest gotowy :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak