Zakwas na czerwony barszcz

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1,5 kg
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • sól kamienna

    2 łyżeczki
  • woda

    1.5 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odstawiamy do wystygnięcia.
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy w szklanym lub glinianym naczyniu. Zalewamy wodą, dorzucamy ząbki czosnku. Bardzo ważne jest to, żeby warzywa były przykryte wodą i nie wystawały ponad jej powierzchnię !
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni. Wszystko zależny od tego jaka temperatura panuje w pomieszczeniu, im cieplej, tym szybciej powstanie zakwas.
Jeśli wytworzy się piana, należy ją zdjąć.
Gotowy zakwas przelewamy do czystych butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 09.12.2013 18:57
Mania warto spróbować
Niki22 03.12.2013 15:58
nigdy jeszcze nie robiłam zakwasu na czerwony barszcz warto spróbowac :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat