Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zakwas buraczany to podstawowy składnik przepisu na domowy barszcz. Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste ale wymaga czasu, tak by wszystkie składniki i ich smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Składniki:

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda 6 szklanek
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 szt

Porada

Odcedzony i przelany do butelek zakwas idealnie nadaje się do picia.

Przepis i sposób przygotowania na: ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY

Zakwas buraczany to podstawa domowego barszczu. Ten przepis na barszcz z pewnością przyda Wam się podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, kiedy jednym z kluczowych dań jest właśnie barszcz czerwony. Esencjonalny zakwas sprawi, że Wasza zupa będzie przepyszna!

Kroki postępowania

1
Buraki dokładnie umyć i obrać ze skórek.
Krok 1 - ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY foto
2
Obrane buraki pokroić w dość grube plastry.
Krok 2 - ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY foto
3
Pokrojone buraki przełożyć do dużego słoika lub garnka z kamionki.
Krok 3 - ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY foto
4
Pomiędzy buraki poukładać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i ząbki czosnku.
Krok 4 - ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY foto
5
Wodę zagotować z cukrem i solą. Ostudzić. Wystudzona wodą zalać buraki, tak by woda przykrywała buraki w całości. Na wierzch słoika ułożyć gazę. Zabezpieczyć gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5-6 dni.
Krok 5 - ZAKWAS NA BARSZCZ CZERWONY foto

Jeśli szukacie innych przepisów na zupy, koniecznie sprawdźcie zakładkę ZUPY w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 04.04.2016 17:14
fajny zakwas
Madzai 22.12.2015 09:02
Wspaniały barszczyk będzie
Franciszek 22.12.2015 00:36
dobry przepis
agaK. 21.12.2015 19:58
Na zakwasie najlepszy!
Joannasz3190 21.12.2015 18:02
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak