Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3/4 kg
sól 1 łyzka
miód 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
jabłko 1 plasterek ze skórką
chleb na zakwasie 1/4 piętki
woda 3,5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

Kroki postępowania

1
Wyparzyć duży 1,5 -2 litrowy słój . Obrać buraki , umyć i pokroić w pół plastry .Czosnek obrać i też pokroić w plasterki .
Krok 1 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
2
Układać w słoju warstwę buraków , posypać połową czosnku , połową soli .Wrzucić listki laurowe , ziela angielskie . Na to drugą warstwę buraków , resztę soli , jabłko , skórkę od chleba . W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki .
Krok 2 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
3
Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni . Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny .
Krok 3 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
4
Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny . Przecedzić .Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas )
Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać.
Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .
Krok 4 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
5
W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas .
Krok 5 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 03.11.2013 19:15
Przyda sie juz nie długo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak