Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

Zakwas na barszcz czerwony wg Buni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    3/4 kg
  • sól

    1 łyzka
  • miód

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • jabłko

    1 plasterek ze skórką
  • chleb na zakwasie

    1/4 piętki
  • woda

    3,5 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
Wyparzyć duży 1,5 -2 litrowy słój . Obrać buraki , umyć i pokroić w pół plastry .Czosnek obrać i też pokroić w plasterki .
Krok 2 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
Układać w słoju warstwę buraków , posypać połową czosnku , połową soli .Wrzucić listki laurowe , ziela angielskie . Na to drugą warstwę buraków , resztę soli , jabłko , skórkę od chleba . W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki .
Krok 3 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni . Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny .
Krok 4 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny . Przecedzić .Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas )
Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać.
Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .
Krok 5 - Zakwas na barszcz czerwony wg Buni foto
W dobie pół produktów ( z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa ) są smaki których się nie zapomina . Jak mnie najdzie ochota na dobry barszczyk to nastawiam zakwas .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jussta 03.11.2013 19:15
Przyda sie juz nie długo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat