Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas do żurku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
mąka żytnia 3 łyżki

Porada

Przed użyciem zakwas należy wymieszać , czyli wstrząsnąć słoiczkiem

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas do żurku

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować i przestudzić
Krok 1 - Zakwas do żurku foto
2
Do słoiczka 0,5 litowego wlać przegotowaną zimną wodę .
Krok 2 - Zakwas do żurku foto
3
Wsypać mąkę i zakręcić słoik.
Krok 3 - Zakwas do żurku foto
4
Wstrząsnąć słoiczkiem.
Krok 4 - Zakwas do żurku foto
5
Wymieszać mąkę z wodą , tak aby nie było grudek.
Krok 5 - Zakwas do żurku foto
6
Postawić w ciepłym miejscu.
Krok 6 - Zakwas do żurku foto
7
Po dwóch tygodniach zakwas jest gotowy, powinien być kwaskowy.Na takim zakwasie można gotować żurki domowe.
Krok 7 - Zakwas do żurku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak