Zakwas do żurku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

  • mąka żytnia

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakwas do żurku foto
Wodę zagotować i przestudzić
Krok 2 - Zakwas do żurku foto
Do słoiczka 0,5 litowego wlać przegotowaną zimną wodę .
Krok 3 - Zakwas do żurku foto
Wsypać mąkę i zakręcić słoik.
Krok 4 - Zakwas do żurku foto
Wstrząsnąć słoiczkiem.
Krok 5 - Zakwas do żurku foto
Wymieszać mąkę z wodą , tak aby nie było grudek.
Krok 6 - Zakwas do żurku foto
Postawić w ciepłym miejscu.
Krok 7 - Zakwas do żurku foto
Po dwóch tygodniach zakwas jest gotowy, powinien być kwaskowy.Na takim zakwasie można gotować żurki domowe.
Przed użyciem zakwas należy wymieszać , czyli wstrząsnąć słoiczkiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat