Zakwas do żurku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki żytniej

    200 gram
  • wody

    1 litr
  • drożdży

    10 dkg
  • czosnku

    1-2 ząbki
  • chleb

    kawałeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z letnią wodą i mąką.
Dodać pokrojone w kostkę czosnek,to wszystko wymieszać. Na koniec dodać kawałeczek chleba na lepsze ukwaszenie .Pozostawić w ciepłym miejscu do skiśnięcia na kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Halina14 13.04.2013 08:23
ja też muszę sama sprubowac
gusia1000 09.04.2013 20:28
Warto go robić.
sylwiusia055 08.04.2013 18:47
już robiłam smaczna zupka wyszła z tego
Marlenka.S 07.04.2013 21:07
muszę spróbować, nigdy nie robiłam
rafał2 07.04.2013 20:25
co to za zdiecie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat