Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas chlebowy żytni

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 320 ml
mąka żytnia 320 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas chlebowy żytni

1. Do słoja wlać 100 ml wody i wsypać 100 gram mąki, składniki zamieszać. Słoik przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu (25-30 C stopni) na 24 godz.

2. Następnego dnia o tej samej porze dodać 60 ml wody i 60 gram mąki. Wszystko dokładnie zamieszać, przykryć gazą i pozostawić w cieple na 24 godz.

3. Dodać do zakwasu 60 ml wody i 60 gram mąki, wymieszać. Przykryć gazą i pozostawić w cieple na 24 godz.

4. Po kolejnej dobie dodać 100 ml wody i 100 gram mąki i dokładnie zamieszać.Pozostawić w cieple na 24 godz.

5. Po upływie doby zakwas jest gotowy.

Zakwas należy przechowywać w lodówce i karmić go raz na 7 do 10 dni. Im dłużej będziemy o niego dbać tym bardziej będzie wydajny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 07.02.2014 14:02
zgadza się Smacznapyzo, ale z takiego zakwasu można już piec chleb dodając odrobinę drożdży, a zakwas powinno trzymać się tak długo jak to możliwe bo z czasem nabiera swojej mocy i wtedy jest smaczny chleb
SmacznaPyza 06.02.2014 23:08
no właśnie, po kilku dniach to zakwas jest słabiutki jeszcze - powinno się go prowadzić ok. miesiąca zanim zacznie się piec chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak