Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany do barszczu czerwonego

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki obrane 240 g
wrzątek 1 szkl.
sól 1 szczypta
cukier 1 łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz 3 ziarna
ocet 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany do barszczu czerwonego

Kroki postępowania

1
Surowe, obrane buraki kroję w plastry i przekładam do garnuszka.
Krok 1 - Zakwas buraczany do barszczu czerwonego foto
2
Do buraków wlewam wrzącą wodę, dodaję szczyptę soli, dwa listki laurowe, łyżka cukru i octu, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Krok 2 - Zakwas buraczany do barszczu czerwonego foto
3
Odstawiam garnek na całą dobę (powinien stać w temperaturze pokojowej, bez przykrycia). Jeśli chcę użyć zakwas trochę wcześniej to podgrzewam go, aby był bardziej esencjonalny, ale nie doprowadzam do zagotowania. Do barszczu czerwonego wlewam wywar, a buraki wyrzucam.
Krok 3 - Zakwas buraczany do barszczu czerwonego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.03.2013 07:47
dodaję czosnek i chleb razowy, ale bez octy, zakwa sam sie zrobi
SmacznaPyza 16.12.2012 14:22
zakwas na occie?
Henryka2 13.12.2012 20:31
Nie dodajesz czosnku?
Katarzyna/kate1980 12.12.2012 21:42
robię podobny
gosia56 12.12.2012 16:15
super .
Konczi 12.12.2012 14:56
bardzo prosty ale smak da :)
Goya 12.12.2012 14:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak