Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zakwas buraczany w słoju lub butelce to idealna baza do przygotowania barszczu czerwonego. Nadaje się również do picia. Poniżej znajdziecie prosty przepis na zakwas z czerwonych buraków.

Składniki:

buraki 2 kilogramy
woda 2 litry
czosnek 5 ząbków
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Sól kamienna do przetworów niejodowana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Z tego przepisu dowiesz się:

- Jak zrobić zakwas?
- Jak długo można przechowywać zakwas buraczany?

1. Buraki obierz cienko ze skórki, pokrój na grube plastry i wrzuć do słoja lub kamionki. Dodaj przyprawy oraz sól. Zalej przegotowaną i ostudzoną wodą tak, by wszystko było zanurzone.

2. Przykryj gazą, nałóż gumkę i odstaw, aż się ukisi. Jeżeli na powierzchni pojawi się piana lub biały osad to delikatnie zdejmij go łyżką, to normalne zjawisko, to nie pleśń.

3. Po 5-7 dniach przelej płyn przez gęste sitko i zlej do szczelnie zamykanych butelek. Odstaw w chłodne miejsce. Możesz przechowywać go nawet przez kilka miesięcy.

Buraczki z produkcji zakwasu możesz zamrozić na później i wykorzystać je do ugotowania barszczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.03.2015 15:58
Robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak