Ali

Zakwas buraczany

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 kg
  • woda

    2 litry
  • czosnek

    5 ząbków
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • sól niejodowana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obieramy cienko ze skórki, kroimy na grube plastry i wrzucamy do słoja lub kamionki, dodajemy przyprawy i sól i zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą tak, by wszystko było przykryte. Przykrywamy gazą, nakładamy gumkę i odstawiamy aż się ukisi. Jeżeli na powierzchni pojawi się piana lub biały osad to delikatnie zdejmujemy go łyżką, to normalne zjawisko, to nie pleśń. Po 5-7 dniach przelewamy przez gęste sitko i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Trzymamy w chłodnym miejscu (u nas lodówka) nawet przez kilka miesięcy. Buraczki z produkcji zakwasu zamroziliśmy na później i wykorzystamy je do ugotowania barszczyku.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 11.03.2015 15:58
Robię podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat