Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 1 kg
woda letnia 2 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
czosnek 6 ząbków

PRZYPRAWY

Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

1. Wodę gotujemy, studzimy i solimy.

Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki.

Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.

2. Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa).

Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 05.08.2016 18:46
Wygląda naprawdę apetycznie, właśnie skorzystałem z przepisu...
Stenka 11.03.2015 15:59
Robię ponownie, ale zużyte buraki wyrzucam
anemon 17.09.2014 23:15
O widzisz, tego nie wiedziałam, że można tych buraków użyć ponownie.
EmciaPichci 17.09.2014 12:21
bardzo przydatny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak