Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 kulki
pieprz ziarenka 5 kulek
cukier 2 łyżki
sól 1 łyżka
chleb na zakwasie 1 kromka
czosnek 5 ząbków
woda 1,7 (przegotowana, letnia)
jabłko 1/4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Kroki postępowania

1
Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki.
Krok 1 - Zakwas buraczany foto
2
Marchew,pietruszkę,seler obrać z skórki.Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki.
Krok 2 - Zakwas buraczany foto
3
Zalać letnią przegotowaną wodą.Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą.Po około 4 do 7 dni w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw kożuch.To znak że zakwas się ukisił. Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę.
Krok 3 - Zakwas buraczany foto
4
Zakwas przelać do słoików,zakręcić i przechowywać w lodówce.Można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.
Krok 4 - Zakwas buraczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.03.2013 07:45
robie co roku, ale bez marchewki i pietruszki
Krystyna32 09.01.2013 07:00
super
Wiesława1 25.12.2012 09:22
super
babajaga1969 24.12.2012 23:58
też mam swojski , podobny
Cukiereczek13 24.12.2012 20:28
barszcz w święta być musi ;)
Miki 24.12.2012 19:27
super
Magda24 24.12.2012 16:58
tez tak robiłam i jest najlepsze :)
Magda24 24.12.2012 16:58
tez tak robiłam i jest najlepsze :)
Klausia 24.12.2012 16:14
Uwielbiam barszczyk czerwony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak