Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

burak 600 gram
czosnek 1 ząbek
majeranek
chleb razowy 1 kromka
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Kroki postępowania

1
To mój pierwszy zakwas więc proszę o wyrozumiałość ;)

Pokroiłam buraczki i czosnek w plastry.
Krok 1 - Zakwas buraczany foto
2
Ułożyłam warstwy buraczków, na każdą z nich położyłam kawałek listku laurowego, czosnku oraz posypuję majerankiem.
Krok 2 - Zakwas buraczany foto
3
Do poziomu buraczków zalewam ciepłą wodą, na wierzchu kładę pokrojony chleb razowy. Trzymam pod przykryciem w ciepłym miejscu 3-4 dni.
Krok 3 - Zakwas buraczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 01.03.2013 07:49
Sól koniecznie trzeba dodać
Ola1984 23.12.2012 09:58
Też robię domowy zakwas na barszcz, dodaję jeszcze sól, cukier i ziele angielskie. Zawsze wychodzi pysznie :)
ziutula
ziutula 22.12.2012 23:33
będzie smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak