Zakwas buraczany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj podaję przepis na zakwas buraczany, który wykorzystuję do domowego barszczu i nie tylko. Jest napojem wzmacniającym i orzeźwiającym organizm. Zakwas buraczany oczyszcza i wzmacnia krew, dlatego polecałabym pić go osobą z niedokrwistością (anemią).
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki na zakwas buraczany

  • buraki czerwone

    2 kilogramy
  • ząbki czosnku

    10 ząbków
  • sól

    2.5 duża łyż.

dodatkowo;

  • imbir świeży

    2.5 cm
  • ziele angielskie

    8 ziaren
  • liście laurowe Prymat

    6 liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie wyszorować, umyć, a następnie pokroić w grube plastry.
Plastry buraków poukładać w dobrze wymytym słoju na zmianę z przyprawami, czosnkiem i imbirem.


Całość zalać ciepłą wodą z solą tak, aby buraki były przykryte.
Słój dobrze zakręcić lub zakryć gażą, związać i odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.
Podczas kiszenia powstaje piana którą można zbierać dużą, czystą łyżką.
Po 7 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
Ukiszony zakwas przelać do czystych, szczelnie zakręcanych butelek i przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Bożena Matuszczyk
Na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:24
Dobre.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 22:38
Ja go również piję cały czas jak robię to więcej i przechowuję w lodówce do kilku tygodni.;)
Babeczka35 29.01.2019 19:01
Idealny do barszczu.
w mojej kuchni 30.12.2018 22:07
domowy najlepszy, pierwszy raz robiłam zakwas w tym roku, mąż prawie cały wypił (anemia), ale z reszty barszcz smaczny był... wszystkiego NAJ w Nowym Roku 2019!!!
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:48
DANIELEK spróbuj. Polecam.;) Jeszcze raz Dosiego Roku.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:47
Elu masz rację że najlepszy domowy;) Jeszcze raz Dosiego Roku.;)
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:46
IKRAKOWIANKA to prawda samo zdrowie. Życzę Szczęśliwego Nowego ROKU.;)
IKrakowianka 28.12.2018 20:58
Robię podobny, pyszny, samo zdrowie :)
bietka 28.12.2018 17:01
Domowy najlepszy :)
danielek 28.12.2018 15:24
Bardzo mnie to kusi bo jeszcze nie próbowałem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat