Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas barszczu białego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
czosnek 3 ząbki
chleb razowy 1 kromka
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas barszczu białego

Kroki postępowania

1
Zakwas na barszcz biały w bardzo prosty sposób można przyrządzić samemu.
Krok 1 - Zakwas barszczu białego foto
2
Składniki należy dobrze odmierzyć i oczyścić. Z kromki chleba razowego należy odciąc skórkę, gdyż tylko ją będziemy używać.
Krok 2 - Zakwas barszczu białego foto
3
Wszystkie składniki wkładamy do słoja, kamionki lub innego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Po ok 3-4 dniach zakwas będzie gotowy i można przelać go do butelki.
Krok 3 - Zakwas barszczu białego foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 31.12.2013 10:56
fajny pomysł
gosia56 29.12.2013 17:18
jeszcze nigdy nie robiłam sama
Niki22 29.12.2013 16:48
ciekawy przepis :) nie ma to jak dobry zakwas
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 16:45
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak