Zakręcony chlebek

Zakręcony chlebek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    24 g
  • cukier

    1 łyżka
  • mleko

    300 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • oliwa

    25 g
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.

Do większej miski dodajemy mleko, przesianą mąkę, oliwę i drożdże z cukrem.

Od razu dzielmy sypkie jeszcze ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 C na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto po tym czasie wałkujemy na kształt prostokąta.

Układamy płat ciasta ciemnego na jasny i zwijamy dłuższe boki, tworząc roladę.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Zapiekamy w 200 C 25 minut ( bez termoobiegu).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jolanta40

13.12.2016 20:04
bardzo dziękuję :)

AZgotuj

12.12.2016 20:29
pięknie wygląda :)

Ewa Wojtaszko

12.12.2016 14:02
piękny chlebuś :)

Asik32

12.12.2016 13:12
wygląda przepysznie

Malinka

12.12.2016 12:35
Bardzo fajny, z pewnością smaczny chlebuś!

mysza75

12.12.2016 11:35
jaki fajny chlebuś

Beatris

12.12.2016 10:27
Chętnie zjadłabym kromeczkę, chlebek wygląda przepysznie :)

Madzai

12.12.2016 10:24
Super efekt :)

RenataZ-et

12.12.2016 10:06
wygląda super!

Jolanta40

12.12.2016 09:34
bardzo dziękuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat