Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone pizzerinki do odrywania

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zakręcone pizzerinki przygotuj na kolację lub jako przekąskę. Zobacz jak zrobić ten pyszny wypiek na bazie ciasta na pizzę. 

Składniki:

Ciasto

mąka 400 gramów
woda ciepła 220 mililitrów
drożdże świeże 25 gramów
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Nadzienie:

ketchup pikantny 200 mililitrów
cebula 1 sztuka
szynka konserwowa 100 gramów
mozzarella 250 gramów
ser cheddar 100 gramów
Oregano suszone Prymat 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone pizzerinki do odrywania

Wykorzystaj ten przepis, gdy masz zalegającą w lodówce szynkę i nie wiesz jak ją przygotować. Przygotowanie tych zakręconych pizzerinek jest proste, prezentują się doskonale, smakują równie dobrze.

Tak podana zakręcona pizzerinka to pomysł na kolację, przekąskę, a także spotkanie ze znajomymi. Oczywiście dodatki jakie tutaj wykorzystacie możecie dowolnie modyfikować. 

Jak zrobić ciasto na pizzerinki? 

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę.

Składniki do pizzerinki - jak przygotować? 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki.

Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.

Ciasto na pizze można także przygotować w automacie do wypieku chleba. 

Do pizzerinek użyłam domowego ketchupu. 

Szukasz przepisu na pizzę w stylu wege? Mam dla Ciebie przepis na pyszną pizzę wegetariańską

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 16.01.2017 18:19
Świetne i pomysł rewelacyjny.
agnieszka214 19.08.2016 22:19
Bardzo kuszaco wyglądają zjadlabym jedna
Klausia 17.08.2016 17:15
wygląda imponująco
berys18 16.08.2016 12:18
bardzo fajnie sie prezentuje
marzut 16.08.2016 11:17
Fajny przepis
Babeczka35 16.08.2016 07:35
Super przepis. Bardzo lubię.:)
MałaMi89 15.08.2016 22:41
Lubię takie małe pizzerinki :)
bietka 15.08.2016 21:41
Smakowite :)
mirosława4 15.08.2016 21:22
apetyczne !
Wiktoria29 15.08.2016 21:21
kuszące...
Beatris 15.08.2016 21:04
Bardzo apetyczne pizzerinki :)
Urszula Świeca 15.08.2016 21:00
Świetne pizzerinki.))
MAR3STA 15.08.2016 20:59
Apetyczne pizzerinki
norweska20 15.08.2016 20:34
wypróbuje na pewno :)
Konczi 15.08.2016 20:26
Uwielbiam 'odrywacze' :) wytrawne czy słodkie zawsze pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak