Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone pizzerinki do odrywania
Wykorzystaj ten przepis, gdy masz zalegającą w lodówce szynkę i nie wiesz jak ją przygotować. Przygotowanie tych zakręconych pizzerinek jest proste, prezentują się doskonale, smakują równie dobrze.
Tak podana zakręcona pizzerinka to pomysł na kolację, przekąskę, a także spotkanie ze znajomymi. Oczywiście dodatki jakie tutaj wykorzystacie możecie dowolnie modyfikować.
Jak zrobić ciasto na pizzerinki?
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać sól, podrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć czystą ścierką. Odstawić do podrośnięcia na ok 1 godzinę.
Składniki do pizzerinki - jak przygotować?
Cebulę pokroić w drobną kostkę, szynkę na paski, sery zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podrośnięte ciasto chwilę ugnieść i rozwałkować na prostokąt. Wysmarować sosem, dodać cebulę i szynkę. Posypać serem i oregano. Ciasto zwinąć w rulon (od dłuższego boku) i pokroić na ok. 3-4 cm kawałki.
Pizzerinki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25-30 minut, do czasu aż ciasto będzie upieczone i ładnie zarumienione.
Ciasto na pizze można także przygotować w automacie do wypieku chleba.
Do pizzerinek użyłam domowego ketchupu.