Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki)

Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

  • olej

  • przyprawa do ziemniaków

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki) foto
Ziemniaki obieramy i myjemy. Za pomocą wiertełka do ziemniaków (ja użyłam firmy tupperware) zmieniamy ziemniaki w serpentynki, które następnie układamy na blasze do pieczenia.
Krok 2 - Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki) foto
Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzamy na ziemniakach olej i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.
Krok 3 - Zakręcone frytki (ziemniaczane spiralki) foto
Pieczemy w 180st przez 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sylwunia

05.02.2014 22:15
fantastyczny pomysł

PaniMISIOWA

17.01.2014 10:43
ja kupiłam na allegro firmy tupperware - można używać do wszystkiego

plocia

16.01.2014 22:00
A taki nożyk gdzie można kupić? nadaje się tylko do ziemniaków ?

anemon

27.02.2013 17:42
Jadłam podobnie kręcone frytki na festynie bożonarodzeniowym w Berlinie, były smaczne, ale nie były tak ładne jak Twoje.

Katarzyna/kate1980

25.02.2013 21:54
świetny pomysł

PaniMISIOWA

23.02.2013 22:02
ten nożyk jest zakończony śrubką, którą wkręca się w ziemniaka - jest dzięki temu stabilny i naprawdę szybko robi się serpentynki :-)

Poison1988

23.02.2013 21:42
może zamiast nożem na tarce by wyszło szybciej, aby tylko obracać ziemniaczka :) zwłaszcza jeśli ktoś ma takie cudo, gdzie reguluje grubość :)

Poison1988

23.02.2013 21:40
ale ekstra, wyglądają bardzo oryginalnie :)

babajaga1969

23.02.2013 16:49
bardzo fajne - ja mam wiertełko, ale inne i zostają resztki, a Ty wykorzystujesz całego ziemniaka - smaczne :)

Magula

23.02.2013 16:16
super tez mam podobne wiertełko i niebawem zrobie takie spiralki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat