Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone drożdżóweczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
cukier 1,5 łyżki
mleko 125 ml
olej 60 ml
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
ser biały 250 g
cukier trzcinowy 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
drożdże świeże 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżóweczki

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy wymieszane w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem, olejem i drożdżami i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cukier trzcinowy i śmietanę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny płat.
Krok 1 - Zakręcone drożdżóweczki foto
2
Smarujemy powidłami a następnie warstwą sera i składamy płat ciasta na pół.
Krok 2 - Zakręcone drożdżóweczki foto
3
Kroimy na 4-5 cm paski i każdy wywijamy jeden lub dwa razy wokół siebie.
Krok 3 - Zakręcone drożdżóweczki foto
4
Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku.
Krok 4 - Zakręcone drożdżóweczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 17.01.2014 07:06
pyszne bo domowe
Pyszota 16.01.2014 22:22
ciekawy przepis
Monika10 16.01.2014 21:56
smakowite napewno
Jadwiga/Jaga85 16.01.2014 21:38
uwielbiam!
patryska76 16.01.2014 21:21
Wyglądają świetnie! ;-)
Milka100 16.01.2014 21:20
pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak