Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcone bułeczki z cynamonem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 800 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
mleko 2 szklanki
drożdże 50 gram
cukier 0,5 szklanki
masło 125 gram

nadzienie

cynamon Prymat 4 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 125 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone bułeczki z cynamonem

Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilkę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Do mąki dodajemy drożdżowy zaczyn, rozpuszczone masło i jajka.
Zagniatamy ciasto.
Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy w rulon.
Kroimy na około 15 cm ruloniki.
Następnie kroimy wzdłuż i skręcamy i zlepiamy brzegi formując zgrabną bułeczkę.
Wykładamy na natłuszczoną i posypaną mąką blaszkę piekarnikową.
Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.04.2017 17:24
pyszne bułeczki :-)
jagoda5913 03.04.2017 11:31
łanie wyszły
Patrycja33 03.04.2017 10:26
pychotka!!!
adelajda 03.04.2017 10:05
Dobre bułeczki
mirosława4 03.04.2017 09:49
zjadłabym :)
Madzai 03.04.2017 09:46
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak