Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakręcona cukinia

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CUKINIA

cukinia 5 kg
cebula 1 sztuka
cukier 5 łyżek
sól 5 łyżek
pieprz 1/2 opakowania
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 opakowanie
Liść laurowy suszony Prymat

ZALEWA

ocet 0,5 litry
olej 1/4 litry
sól 2 łyżki
woda 150-200 ml

Porada

Doskonale pasują jako przekąska na przyjacielskie i rodzinne spotkania.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcona cukinia

Cukinie i cebulę kroimy w plastry. Mieszamy razem. Dodajemy cukier, sol i pieprz mielony. Ponownie mieszamy. Pozostawiamy na min. 3 godziny. Słoiki napełniamy mieszanką. Wcześniej odsączamy sok. Do każdego słoika wkładamy 5-6 ziaren pieprzu i 1 liść laurowy. Zalewamy zalewą i pasteryzujemy około 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 16.08.2014 13:42
Niezbyt rozumiem ten przepis....choć bym je zrobiła po swojemu ;/
jake817 30.07.2014 11:57
Spróbowałam i moim zdaniem za dużo octu i soli.
EWI 22.07.2014 09:23
bardzo fajny przepis
gusia1000 13.07.2014 00:00
Fajny przetwór na zimę.
Lidzia 12.07.2014 21:02
Świetna na zimę.
Ania84 12.07.2014 20:52
smaczna cukinia
noninka77 12.07.2014 19:24
Ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak