Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Zajączki na patyczku "

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna
cukier
kakao
mleko
lukier
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: "Zajączki na patyczku "

125 g miękkiej margaryny

6 łyżek cukru

2 łyżki kakao

2 szklanki mąki

1 łyżka mleka

gotowy lukier

wiórka kokosowe

wykałaczki

posypka cukrowa kakaowa


Miksujemy margarynę z cukrem. Dodajemy jajko, mleko i kakao. Dosypujemy powoli mąkę i już ręcznie zagniatamy ciasto.
Wykładamy na posypaną maką stolnice i wałkujemy na 4-5 mm placek.
Foremką "zajączka" wycinamy ciastka. Układamy na posmarowanej margaryną i posypaną mąką blaszkę .
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy brzuszki lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
W miejscu oczka robimy kleksa z lukru i kładziemy jeden lub dwa ziarenka posypki kakaowej tak by przypominało oczko. Delikatnie wbijamy wykałaczkę w zajączka.
Nabijamy gotowe zajączki na jabłko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 18.09.2013 19:16
świetne cuda
barbara11561 15.03.2013 01:13
świetne zajączki
Renataj 30.07.2012 23:30
I tu się pojawia problem: czy to cudeńko zjeść czy tylko na nie patrzeć ? - bo to i ładne i apetyczne
misia53 29.04.2012 10:37
chyba muszę dokupić sobie foremek ,bo takie cuda można tu znależć....
Mysiunia 23.04.2012 17:50
świetne!
MAR3STA 23.04.2012 15:50
świetne
Kikiriki 22.04.2012 18:04
super
Ewa6274879 18.04.2012 10:46
fajna ozdoba, którą można zjeść :)
cooleczka 16.04.2012 11:22
świetne :)
anemon 08.04.2012 22:21
Bardzo pomysłowe.
tomosatomos 08.04.2012 14:22
extra
BernadettaP 06.04.2012 15:20
Ależ słodziaki !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak