Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zajączek wielkanocny

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
cukier 1/4 szklanki
drożdże świeże 25 gram
żółtko jajek 2 sztuki
mleko ciepłe 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa 50 gram

Dodatkowo

czekolada gorzka 1 tabliczka
kolorowa posypka
cukier puder
sok z cytryny

Porada

Przepis podany jest na jednego zajączka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zajączek wielkanocny

Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do zajączka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Ostudzonego zajączka smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Z soku z cytryny i cukru pudru robimy gęsty lukier i smarujemy jajo zająca i ozdabiamy perełkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.04.2017 18:40
Swietnie wygląda
bogusia 82 11.04.2015 18:14
Dziękuję:)
Seba 11.04.2015 09:04
super zajączek
cukiereczek 11.04.2015 09:01
ależ słodki ten zajączek !
halina17 10.04.2015 23:21
Ładny zajączek.
jagoda5913 10.04.2015 23:12
Piękny.:-)
pajbek 10.04.2015 22:11
Fajny :-)
Róża1 10.04.2015 22:03
prześliczny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak