Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kapuściane łódki wypełnione pieczarkami, podsmażoną kiełbasą i podane na pomidorowym ryżu.

Składniki:

Kapusta:

liście kapusty 6 szt.
sól 1 łyżeczka
margaryna 10 dag

Pieczarki:

pieczarki 50 dag
cebule 2 szt.
olej rzepakowy 4 duże łyż.
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

Kiełbasa:

kiełbasa podwawelska 50 dag
cebule 2 szt.
olej rzepakowy 100 ml

Ryż:

ryż 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 10 dag
Papryka słodka mielona Prymat 1 duża łyż.
sól 4 szczypty
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1 szczypta

Dodatki:

ser żółty 6 plastrów

Porada

Potrawę podawać od razu po przygotowaniu, żeby nie wystygła.

Przepis i sposób przygotowania na: Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu

Przygotowanie składników:

1

Pieczarki oczyścić i pokroić. Cebule obrać z łupinek i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki i cebulę. Całość doprawić solą, pieprzem i smażyć, aż woda odparuje.

Krok 1 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
2
Cebule do kiełbasy obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
3
Z kiełbasy odkroić końcówki, podzielić ją na sześć części i ponacinać pod skosem z obu stron.
Krok 3 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
4
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać kiełbasę, cebulę i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Kiełbasę wyjąć i odłożyć.

Przygotowanie ryżu:

1
Na patelnię z cebulą wsypać ryż i obsmażać tak długo, aż się zeszkli.
2
Ryż podlać wodą, dodać sól, paprykę słodką, chili, czosnek granulowany i koncentrat pomidorowy. Co jakiś czas, gdy woda wyparuje podlewać znowu, aż ryż będzie miękki.

Przygotowanie żaglówek:

1
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku włożyć umyte liście kapusty i gotować 10 minut.. Obgotowane liście schłodzić zimną wodą.
Krok 1 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
2
Boki liści zwinąć w rurkę. Końcówki nałożyć jedna na drugą na skos i podwinąć pod spód tak żeby powstała łódka.
Krok 2 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
3
Przygotowane łódeczki wypełnić przesmażonymi pieczarkami. W brytfannie roztopić margarynę, włożyć faszerowane łódki i smażyć przez 10 minut. Łódki podlać wodą i dusić, aż kapusta będzie miękka.
Krok 3 - Żaglówki Eli z młodej kapusty na czerwonym ryżu foto
4
Na sześciu talerzach rozłożyć ryż. Na ryżu położyć łódki z pieczarkami i kiełbasą.
5
Do kiełbasy wbić po dwa patyki do szaszłyków, skrócone do odpowiedniej długości. Z każdego plasterka sera żółtego wykroić po dwa żagle i nabić na patyki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:46
Danie dla dzieci, by oko nacieszyły kompozycją dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak