Zaczyn do żurku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    4 łyżki
  • woda ciepła

    500 ml
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • chleb razowo-żytni

    1 kromka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W szklanym naczyniu lub kamionkowym dobrze wymieszać mąkę żytnią, przegotowaną ciepłą wodę, posiekany ząbek czosnku, Włożyć do zaczynu kromkę chleba żytniego. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na 3-4 dni, od czasu do czasu mieszać zaczyn i gotowy zaczyn przecedzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mami93 14.04.2015 22:40
fajny przepis
patryska76 14.04.2015 11:30
ciekawa receptura :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat