Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szkl.
jajko 5-6 szt.
woda
sól do smaku

Porada

Sposób z maszynką do mięsa jest znacznie szybszy i skuteczniejszy, niż żmudne skubanie zacierek palcami czy ucieranie na tarce.

Przepis i sposób przygotowania na: Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa

Kroki postępowania

1
Jajka wybijać po jednym na spodeczek sprawdzając ich świeżość, a następnie przelewać do kubeczka. Dodać sól i tyle łyżek zimnej wody, ile jest jajek. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto
2
Do miski wsypać mąkę, a następnie wlać do niej mieszankę jajek i wody.
Krok 2 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto
3
Zagnieść twarde ciasto - w razie konieczności dolać nieco zimnej wody albo dosypać więcej mąki.
Krok 3 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto
4
Ciasto pokroić w mniejsze kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o dość małych oczkach. Rozsypać na stolnicy oprószonej mąką i wysuszyć przez kilka godzin - co jakiś czas przemieszać i ew. podsypać mąką.

Im twardsze ciasto i drobniejsze oczka w sitku, tym makaron po wysuszeniu będzie się łatwiej kruszył. Poza tym znacznie łatwiej i szybciej schnie.
Krok 4 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto
5
Przesuszony makaron wsypać na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.
Krok 5 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto
6
Tuż przed odcedzeniem można dolać do wody łyżkę oleju i dokładnie wymieszać.
Dzięki temu zacierki nie powinny się sklejać.
Krok 6 - Zacierki jajeczne z maszynki do mięsa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak