Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wody 2,5 l
marchewek 5
pietruszka korzeń 1
małego selera ( korzeń ) 1/2
ziemniaków ( po obraniu ) 500 g
pora 10 cm
pęczka natki pietruszki 1/2
solidne garście suszonych 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 3
sól do smaku
kucharek w płynie do smaku
śmietany 18% 1/2 szk
mąki pszennej typ 500 1 łyżka
pęczak 250 ml
indyk 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami

Serca umyć i pokroić na ćwiartki a potem włożyć do garnka, wlać wody tyle aby zakryła serca i zagotować. Grzyby namoczyć. Serca odcedzić i przelać zimna wodą. Do garnka wlać 2,5 l wody i włożyć serca i gotować na małym ogniu około 10 minut. Pęczak przepłukać zimną wodą kilka razy i dodać do wywaru z sercami. Grzyby odcisnąć z wody i wrzucić do zupy. Dodać liście laurowe i ziele i gotować 10 minut. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić : marchew w plastry a seler i pietruszkę w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać posiekanego pora i natkę pietruszki oraz sól, pieprz i kucharka i gotować prawie do miękkości. Następnie obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, umyć i wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Śmietanę rozrobić z mąką i zabielić nią zupę po czym zagotować. W razie konieczności zupę jeszcze doprawić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dziewczyna_z_kodeksem 14.07.2013 21:28
miłe dla oka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak