Przepis i sposób przygotowania na: Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami
- zupa kuchni polskiej
- barszcz zabielany z dodatkiem ziemniaków
- pomysł na zupę
Jeśli naszła Was ochota na barszczyk, którego smak pamiętacie z rodzinnego domu - koniecznie sięgnijcie po przepis na barszcz czerwony zabielany.
Buraki obrać i umyć, pokroić w kawałki. Zalać wodą, dodać przyprawy, czosnek, sól i cukier. Gotować 20 minut. Po tym czasie wlać ocet i gotować jeszcze 15 minut.
Odstawić barszcz na 1,5-2 godziny, żeby nabrał koloru i smaku. Do rosołu dodać wywar z buraków. Śmietanę rozrobić z gorącym barszczem (nie gotować). Wlać do garnka i doprawić pieprzem.
Ugotować ziemniaki, stłuc. Wyłożyć na talerz, posypać skwarkami. Z boku wlać barszcz. Smacznego!