Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów).

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 i 1/3 + 110 szklanki+g
mąka krupczatka 2 szklanki
szpinak mrożony 450 g
jajko 3 szt
olej 1 i 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
sok owocowy przecierowy 500 ml
budyń waniliowy 1 szt
galaretka truskawkowa 1 szt
woda 40 ml
margaryna 15 g
masło 25 g
białko 2 szt
galaretka agrestowa 3 szt
jabłka 1 kg
marmolada 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów).

Kroki postępowania

1
Czerwoną galaretke zrobic według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia ( najlepiej w jakimś szerokim płaskim naczyniu) Szpinak rozmrozić i odsączyć.

Jajka ubić z cukrem. Powoli wlewać olej nie przerywając ubijania.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Na końcu dodać szpinak i wymieszać dokładnie łyżką.

Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Z górnej części odciąć wierzch i pokruszyć (do miseczki)
Krok 1 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
2
Z soku (chodzi o zielony sok typu Kubuś lub pysio) odlać 1/4 szklanki i rozmieszać z budyniem. Reszte soku zagotować, na gotujący wlać budyń. Gotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto, odstawic do wystudzenia i stężenia.
Krok 2 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
3
Zielone ptasie mleczko:
Zieloną galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić ( może lekko stężeć). margarynę z masłem ubić. Białka ubić na sztywno. Z wody (40ml) i cukru (110g) ugotować lukier. Gotującym lukrem spażyć białka i ubijać az do wystudzenia (naczynie z białkami wstawic do drugiego z zimną wodą). Następnie dodawać po łyżce tłuszczu i tężejącej glaretki. Całość wylać na mase z soku. Odstawić do stężenia.
Krok 3 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
4
Jabłka obrać, pokroić w kostkę wlać kilka łyżek wody i dusić aż sie rozpadną. Galaretki ( 2 szt) rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do jabłek. Odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
5
Tężejącą masę wyłożyć na ptasie mleczko.
Przykryć drugą cześcią ciasta.
Krok 5 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
6
Ciasto na wierzchu posmarować marmoladą ( u mnie malinowa) i posypać okruchami ciasta. Z czerwonej galaretki powycinać gwiazdki i udekorować ciasto.
Krok 6 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 24.02.2014 21:40
dobre wiosenne ciacho:)
ONY_za_kare 17.02.2014 12:23
pięknie wygląda!
Alex_M 16.02.2014 13:32
rewelacyjny pomysł :)
kasienka23 16.02.2014 09:03
wygląda rewelacyjnie!
ZEWA 15.02.2014 23:50
bardzo pomysłowe :)
Niki22 15.02.2014 20:41
niekonwencjonalnie :)
V_kuchareczka 15.02.2014 20:36
świetny przepis
Christopher 15.02.2014 20:22
Ciekawe ciasto.
noninka77 15.02.2014 17:13
intrygujący przepis:)
Romanowka 15.02.2014 17:06
zjadłoby się kawałek :) wygląda bardzo ślicznie i apetycznie
cukiereczek 15.02.2014 17:03
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak