Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów).

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1 i 1/3 + 110 szklanki+g
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • szpinak mrożony

    450 g
  • jajka

    3 szt
  • olej

    1 i 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • sok owocowy przecierowy

    500 ml
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • woda

    40 ml
  • margaryna

    15 g
  • masło

    25 g
  • białko

    2 szt
  • galaretka agrestowa

    3 szt
  • jabłka

    1 kg
  • marmolada

    5-6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Czerwoną galaretke zrobic według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia ( najlepiej w jakimś szerokim płaskim naczyniu) Szpinak rozmrozić i odsączyć.

Jajka ubić z cukrem. Powoli wlewać olej nie przerywając ubijania.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Na końcu dodać szpinak i wymieszać dokładnie łyżką.

Ciasto wlać do przygotowanej tortownicy. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Z górnej części odciąć wierzch i pokruszyć (do miseczki)
Krok 2 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Z soku (chodzi o zielony sok typu Kubuś lub pysio) odlać 1/4 szklanki i rozmieszać z budyniem. Reszte soku zagotować, na gotujący wlać budyń. Gotować do zgęstnienia. Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na ciasto, odstawic do wystudzenia i stężenia.
Krok 3 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Zielone ptasie mleczko:
Zieloną galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, wystudzić ( może lekko stężeć). margarynę z masłem ubić. Białka ubić na sztywno. Z wody (40ml) i cukru (110g) ugotować lukier. Gotującym lukrem spażyć białka i ubijać az do wystudzenia (naczynie z białkami wstawic do drugiego z zimną wodą). Następnie dodawać po łyżce tłuszczu i tężejącej glaretki. Całość wylać na mase z soku. Odstawić do stężenia.
Krok 4 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Jabłka obrać, pokroić w kostkę wlać kilka łyżek wody i dusić aż sie rozpadną. Galaretki ( 2 szt) rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dodać do jabłek. Odstawić do wystudzenia.
Krok 5 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Tężejącą masę wyłożyć na ptasie mleczko.
Przykryć drugą cześcią ciasta.
Krok 6 - Z tęsknoty za wiosną :) czyli: zielone ciasto z zielonym ptasim mleczkiem i gwiazdkami (zamiast kwiatów). foto
Ciasto na wierzchu posmarować marmoladą ( u mnie malinowa) i posypać okruchami ciasta. Z czerwonej galaretki powycinać gwiazdki i udekorować ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
margaret 24.02.2014 21:40
dobre wiosenne ciacho:)
ONY_za_kare 17.02.2014 12:23
pięknie wygląda!
Alex_M 16.02.2014 13:32
rewelacyjny pomysł :)
kasienka23 16.02.2014 09:03
wygląda rewelacyjnie!
ZEWA 15.02.2014 23:50
bardzo pomysłowe :)
Niki22 15.02.2014 20:41
niekonwencjonalnie :)
V_kuchareczka 15.02.2014 20:36
świetny przepis
Christopher 15.02.2014 20:22
Ciekawe ciasto.
noninka77 15.02.2014 17:13
intrygujący przepis:)
Romanowka 15.02.2014 17:06
zjadłoby się kawałek :) wygląda bardzo ślicznie i apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat