Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z szybkowaru - domowy dżem z ciemnych winogron z czekoladą

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem. Smacznego!

Składniki:

winogrona czerwone 4 kilogramy
woda 1,5 litra
cukier 3/4 kilograma
żelfix 1 opakowanie/3:1
czekolada gorzka 100 gramów

Porada

Zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przypalają się do dna garnka.

Przepis i sposób przygotowania na: Z szybkowaru - domowy dżem z ciemnych winogron z czekoladą

Kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać i przełożyć do szybkowaru.

Wlać wodę i zamknąć. Po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić.

Porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce.

Do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia). Wsypać cukier, dodać czekoladę, żelfix 3:1 i gotować około 5 minut, ciągle mieszając.

Przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia.

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak