Z owocami: Jabłka pod pierzynką

Z owocami: Jabłka pod pierzynką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • masło

    5 dag
  • cukier

    10 dag
  • goździki

    5 szt
  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    4 łyżki
  • sok z cytryny

  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • Party Dip Cynamonowy

  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • cynamon mielony

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrać, opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z cukrem, goździkami i cynamonem. Rodzynki umyć i osączyć. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć jabłka, posypać rodzynkami, grudkami masła i zapiekać około 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

Przygotować ciasto: mleko zmiksować z jajkami, mąka, cukrem, sokiem z cytryny i solą. Jabłka zalać ciastem i piec około 20 min, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Podawać na gorąco. Podawać z Party Dip Cynamonowy przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

26.03.2018 19:37
Smakowite ciacho!

Agnieszka-87-25

10.04.2017 18:54
bardzo fajna tarta, jabłka mniam

Klausia

05.07.2016 21:43
wygląda zacnie :)

mysza620

11.01.2016 21:23
sam wygląd kusi , juz sobie wyobrażam sobie smak

Monika-twin

05.01.2016 15:43
pyszne ciasto!!

Kuchareczka2

17.07.2013 21:11
znakomite jabłuszka

usmiech

30.06.2013 22:27
ładnie wyglada

Megg

20.06.2013 20:29
wyglądają bardzo smakowicie

Lampencjo

20.06.2013 19:49
świetnie wygląda

SmacznaPyza

20.06.2013 18:26
apetyczne bardzo chociaż tej pierzynki nie widać, całkiem spłynęła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat