Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z mieszanych mięs pasztet domowy...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg/z rosołu
szponder wołowy 50 dag/z rosołu
wątróbka 60 dag/wieprzowa
cebula 2 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
cząber 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: z mieszanych mięs pasztet domowy...

Kroki postępowania

1
mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę
Krok 1 - z mieszanych mięs pasztet domowy... foto
2
wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować

do masy dodać przyprawy, tartą bułkę tyle, ile masa wciągnie, aby nie była za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić
Krok 2 - z mieszanych mięs pasztet domowy... foto
3
blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą
Krok 3 - z mieszanych mięs pasztet domowy... foto
4
tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut, w formie pasztet wystudzić, można porcje zamrozić - pasztet z resztek porosołowych z dodatkiem wątróbki wieprzowej i przyprawami jest bardzo smacznym dodatkiem do pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Krok 4 - z mieszanych mięs pasztet domowy... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 16.12.2017 17:06
i u nas na święta będzie pasztet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak