Z mascarpone i truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajka

    4
  • mąka

    3/4 szklanki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżeczka

Krem

  • serek mascarpone

    250 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • cukier puder

    2-3 łyżki

Dodatkowo

  • truskawki świeże

  • czekolada mleczna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka; zmiksować. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, kakao i ocet wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną kakaem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut, bądź do suchego patyczka.

Krem:
Śmietankę ubić na pół sztywno, dodawać mascarpone po łyżce i mieszać do połączenia składników, na koniec dodać cukier puder i wymieszać.

Połączenie:
Gdy biszkopt ostygnie ułożyć na nim umyte i odszypułkowane truskawki, na truskawki wyłożyć krem. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce na małych oczkach i posypać krem. Ciasto pokroić w kostkę i na każdej kostce ułożyć całą umytą truskawkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 23.02.2016 18:16
Dobre ciasto.
mirosława4 23.02.2016 17:13
bardzo dobre
kuchcik89 23.02.2016 16:36
smak lata, truskaweczki mniam :) aż ślinka cieknie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat